Wat de sportsector kan leren van Uber, Google en Booking.com

Wat de sportsector kan leren van Uber, Google en Booking.com

 

De Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen decennia in rap tempo veranderd en de Corona-crisis zal deze veranderingen alleen nog maar gaan versnellen. Overheid en politiek staan nu voor de uitdaging om nieuwe ontwikkelingen als het internet en de ‘gig-economie’ in te passen in wet- en regelgeving. Platformen die ondernemers en ZZP’ers de kans geven om hun diensten aan te bieden. Maar ook platformen die opdrachtnemers en opdrachtgevers bij elkaar brengen, groeien enorm snel. Zeker in deze bijzondere tijd. 


Platform-economie
Het internet heeft de wereld en hoe wij die zien en beleven ingrijpend veranderd. Het bracht invloedrijke bedrijven voort die niet meer uit ons leven weg te denken zijn. Economisch bood het internet in vrijwel alle branches enorme kansen om bestaande technologieën op een nieuwe manier toe te passen. Zo ontstonden super efficiënte platform-dienstverleners:

Uber, het grootste taxibedrijf ter wereld, heeft geen taxi’s. De grootste hotelketens Airbnb en Booking.com hebben geen kamers. Het Chinese Alibaba of dichter bij huis Marktplaats geen voorraad. Google geen websites en Deliveroo geen restaurants, FitSociety heeft geen PT’ers en Personnelly geen personeel. Echter de resultaten van deze dienstverleners zijn gigantisch. Ook de ondernemer en ZZP’er, die zijn of haar dienstverlening aanbiedt via deze platformen, profiteren mee van deze ontwikkelingen. 

 

Gig-economie
Inmiddels is er de ‘gig-economie’, waar mensen niet hun goederen maar hun arbeid delen. Deze gigwerkers bezorgen ons eten via Eats of Deliveroo en maken foto’s via Roamler of Smartspotter, passen op via Bsit of Pawshake en via Personnelly kan je iemand inhuren voor een klus of je overige uren van je personeel uitbesteden aan andere bedrijven. Maar wat dacht je van PT klanten vinden en trainen via FitSociety?

Het zijn allemaal voorbeelden van platformen waar vraag en aanbod elkaar vinden. Freelance werken is hierbij de norm, tegen vergoedingen per stuk, uur of klus. Daar komt geen uitzendbureau meer aan te pas, laat staan een vast contract.

Toch heeft de sportsector moeite om deze platformen te vinden en ze vervolgens maximaal in te zetten. 

 

De kansen voor de coach, instructeur of PT’er

In deze tijd waar de sportscholen massaal gesloten moeten worden en de werkzame uren van mensen in de sportsector dalen tot nihil, zijn deze platformen juist interessant om je hierin beter te verdiepen. Ik heb voor het gemak 2 voorbeelden genomen die voor zowel de PT’er, de groepslesinstructeur, als de receptionist of de schoonmaker van toepassing zijn. 

Als eerste FitSociety. Zij brengen sporters en instructeurs/coaches samen middels hun app. Je meld je aan bij FitSociety, geeft aan of je kan factureren met een KVK-nummer. Zo niet, dan laat je je verlonen via Sportverloning. Je vult al je gegevens in en laat zien wat je voor mensen kan betekenen. Net als andere platformen, hoe beter je jouw gegevens invult, des te makkelijker je vindbaar bent.  Je kan bij FitSociety zelfs een koppeling laten maken met Zoom en je kan zo online je lessen aanbieden die je via Zoom wilt geven. Je kan zelf je tarief of vergoeding bepalen. Zo simpel is het. En als je nu toch thuis zit en vanuit huis mensen wil begeleiden, is dit de manier om te werken aan je online klantenkring. Alles staat al in de app. Je kan trainings- en voedingsschema’s maken. Bewegingen worden gedemonstreerd. Wat wil je nog meer? Deze platformen bieden nu de kans om toch jezelf van inkomsten te voorzien. Door de samenwerking met Sportverloning is het ook toe te passen als je geen KVK- en BTW-nummer hebt. Kortom iedereen kan aan het werk, iedereen kan iets bijverdienen, of er een full-time baan van maken.

Een tweede voorbeeld is Personnelly. Personnelly is het online platform waar besteedbare uren van jezelf of jouw personeel gedeeld kunnen worden. Je kan dus als werkgever hier terecht om uren van jouw personeel of jezelf aan te bieden. Maar ook als ZZP’er kun je jezelf aanbieden om diensten aan te nemen. Ook voor Personnelly geldt, de samenwerking met Sportverloning maakt het nog makkelijker om aan te geven als je extra uren zou willen werken. Dus heb je een part-time baan, of wil je alleen werken als de kinderen op school zijn en niet in vakanties, dan zijn dit de platformen om jezelf aan te bieden. Ook hier geldt dat je niet persé een KVK- of BTW-nummer nodig hebt. (Tijdelijk) werk vinden was nog nooit zo makkelijk. Daar komt bij kijken dat je alles volledig naar jouw wensen kan indelen. Zowel als het gaat om de uren, tijden en aard van de werkzaamheden als hoe je graag verloond wil worden met de desbetreffende zekerheden die jij kiest.

Bedrijven kunnen zo ook veel makkelijker hun kosten omzetten in omzet, collega bedrijven uithelpen, tijdelijke uren beschikbaar maken, zonder meteen met contracten te moeten werken. 

 

De flexibilisering zet onverminderd door op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat is te zien aan de explosieve groei van zzp’ers, payrollbedrijven en uitzendbureaus. ADP deed onderzoek onder 10.000 Europese werknemers. Bijna 40% van hen overweegt om te gaan freelancen. Redenen voor het willen opzeggen ban hun huidige baan zijn beperkte loopbaanmogelijkheden, te weinig mogelijkheden voor persoonlijke groei en een slechte balans tussen werk en privé. In deze bijzondere tijd is de kans om juist nu van de bank te komen en kansen te zoeken in mogelijkheden voor jou. In plaats van het streven naar vaste contracten of lange termijn afspraken, kun je nu sneller aan de slag met tijdelijk en flexibel werk.